IKS en förening för alla!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Idrottsklubben Standard

Idrottsklubben Standard

Under de torftiga åren strax efter första världskriget träffades ett antal Hållstagrabbar på sommarkvällarna i Ryningsbergs fårhage och lirade fotboll. Gänget kallade sig för UVARNA

Detta var upptakten till den idrottsklubb som 1921 skrev sina första stadgar och som på förslag av idégivaren och eldsjälen, -senare mer känd som boxningspromotorn, ägaren till Rekordmagasinet och Allsport mm - Edwin Ahlqvist döptes till IDROTTSKLUBBEN STANDARD, vilken idag har mer än 450 medlemmar.

Under klubbens drygt 90-åriga historia har åtskilliga Hållstaungdomar fostrats och formats till mer eller mindre goda utövare i ett flertal olika discipliner.

FOTBOLL har givetvis under alla år stått på programmet, dock med skiftande framgångar. Seniorlag på både dam- och herrsidan har funnit i föreningen. I dag bedrivs ungdomsverksamhet i klubben och det finns för närvarande fyra lag på pojk- och ett på flicksidan.

INNEBANDY startade upp 2004 sedan IK Standard hyrt Idrottshallen av Kungsleden. De första åren som en ren motionsverksamhet. Efter hand har verksamheten vuxit och är i dag IK Standards största sektion med ca 150 st. aktiva. Nu spelar Herrseniorlaget i div. 2. Till säsongen 2016/2017 startades ett U-lag som spelar i div. 4. Damlag här funnits i föreningen men lades ner under ett par år, 2016 startades ett gemensamt damlag tillsammans med Kungsörs IBK som ska spela div. 3 i Västmanland.. Förutom dessa finns tre pojklag och ett knattelag samt ett motion/mix.

ORIENTERING drogs naturligt också igång på 20-talet med gamla backstreckskartan som enda hjälpmedel för att hitta rätt i tassemarkerna. Redan på 30-talet platsade en lång rad ”skogisar” i toppen på prislistorna. Resultatmässigt har många bra insatser noterats under årens lopp, exempelvis en femteplats på SM-kavlen för juniorer 1964. 1985 fick IK Standard sin första och idag enda SM-seger i orientering genom att Niclas Bratt vann Natt-SM för H18. 1998 fick vi en 2-a plats på den klassiska SM-distansen och en 6-e plats på kortdistansen i H18-klassen genom Martin Lampinen. Martin visade redan som 17-åring sin kapacitet genom att bli 5:a i Skogssport-Cup och 1997 placerade han sig som 3:a i Cupen. Han ingick i juniorlandslagstruppen under några år.

En ännu större stjärna blev Martins syster Anna som redan som 17-åring vann D18E klassen vid O-ringen i Närke. Hon lämnade IK Standard och fortsatte sitt tävlande i Södertälje. Under sin juniortid var hon Sveriges bästa flicka i D18 och D20 med stafettsegrar i Junior-VM 2001, 3:a 2002 och 2:a 2003. Vid Nordiska mästerskapen 2001 placerad hon sig som 1:a på kort- och 4:a på sprintdistansen. 2003 blev placeringarna 1:a på kort- och 5:a på sprintdistansen. Under sin juniortid vann hon 2001 SM i långdistans. 2002 tog hon i 4 SM-guld och 2003 i 3 SM-guld i olika discipliner. Under dessa år tog hon även hem Silva juniorcup i D18 resp. D20 klasserna. När hon sedan blev senior så hårdnade konkurrensen och mästerskapssegrarna har uteblivit. I dag så finns det ett fåtal aktiva i klubben.

IK Standard ingår sedan 1985 i den organisation som årligen arrangerar flerdagarstävlingen ESKILSTUNA-VECKAN. En orienteringstävling som under åren lockat över 100 000 st, tävlande till Eskilstuna. Det är det idrottsarrangemang som årligen lockar flest idrottsutövare till Eskilstuna. Klubben arrangerade USM-1990 och en deltävling i Elitserien 2001 som var sverigeelitens uttagningstävling inför VM i Finland. För att kunna erbjuda bra tävlingsmarker till de många deltagarna från olika delar av vårt land och andra länder så har kartproduktionen hela tiden legat på en hög nivå. IKS har under årens lopp ritat mer än 100 km2 orienteringskartor.

FRIIDROTT har under långa tider varit en toppsport inom klubben, speciellt under 40- och 50-talet. Den stora stjärnan var givetvis Sune ”Hållsta” Karlsson. Specialist på medeldistans och god terränglöpare bl.a. med SM-seger på korta terrängen 1954. Årtiondena 20- och 30- präglades till största delen av terränglöpning och stadslopp, där de gul-svarta färgerna hävdade sig verkligt bra. Klubben arrangerade också under många år Hållstaterrängen. Verksamheten med friidrott lades på is i början på 70-talet och har inte återupptagits.

SKIDOR har det åkts mycket och bra under vissa perioder. Aktiviteten i nuläget är dock historia. Under 80-talet var IK Standard en av de ledande klubbarna inom skid-OL i Södermanland. Under de senaste åren har dock verksamheten gått på sparlåga mycket beroende på de dåliga snövintrarna. IK Standard sköter sedan många år det ca 2,5 km långa elljusspåret i Hållsta.

En aktiv damsektion och veteranklubb utgör ett bra stöd till föreningens många ambitiösa ledare och aktiva.

Klubben äger en utmärkt fin fritidsanläggning med fotbollsplaner med ett förnämligt klubbhus beläget mitt i centrum av Hållsta. Sedan några år har klubben även förvärvat den Idrottshall där i innebandyverksamheten bedrivs. I båda anläggningarna kan vi erbjuda lokaler till medlemmar och utomstående för fester och andra aktiviteter.

MOTOR En ny sektion som vuxit fram som hött sitt första Traktor evenemang sedan haft samarbeta EMK Eskilstuna Motor Klubb..

Historik

År 1921 Bildades idrottsklubben Standard. På programmet har bland annat stått fotboll, orientering, skidor, bandy, friidrott och gymnastik. För det rent idrottsliga står idag fotboll, innebandy, orientering och skidor. Övriga aktiviteter som bedrivs i  föreningen är ungdomsgårdsverksamhet, motionskommitté, IP-styrelse, dam-  och veteransektion.

 

Under de torftiga åren strax efter första världskriget träffades ett antal Hållstagrabbar på sommarkvällarna i Ryningsbergs fårhage och lirade fotboll. Gänget kallade sig för UVARNA

  

 

Detta var upptakten till den idrottsklubb som 1921 skrev sina första stadgar och som på förslag av idégivaren och eldsjälen, senare mer känd som boxningspromotorn, ägaren till Rekordmagasinet och Allsport mm - Edwin Ahlqvist döptes till
IDROTTSKLUBBEN STANDARD.

Om klubben
 
 
Samarbetspartners